Tvořím obsah pro firmy & sdílím, jak to dělám

3 věci, které mě můj pes naučil o psaní

3

Zhruba ve stejné době, kdy jsem začala vychovávat štěně, jsem začala psát písmenka za peníze. A brzo jsem zjistila, že na psy i čtenáře často fungují stejné věci. Namátkou tyhle tři:

Dávej jasné call-to-action

„Víš, pse, já bych vážně ocenila, kdyby ses pak třeba posadil… Jestli se ti teda bude chtít…“

Fňuf fňuf, říkalas něco? Dej najevo naprosto přesně, co chceš. Klikni, zaregistruj se, pošli, stáhni si, sedni, lehni, zůstaň. Bez zbytečné omáčky kolem, jinak si toho nevšimnu.

Dokud nevím, co to znamená, tak to nemůžu udělat

Dokud mi neukážeš, co to tvoje Sedni / Lehni / Zůstaň vlastně znamená, můžeš rozkazovat a škubat mi za vodítko, ale já budu spíš očuchávat ten zajímavý roh.

Stejně tak pokud uživatel netuší, co si má počít s neznámou navigací / CTA / ovládacím prvkem, je mu každá textace k ničemu. Návodným podáním ho ale s každou novinkou můžeš seznámit a naučit ho, co si s ní počít.

Záleží taky na tom, jak to podáš

Když mě zavoláš zvesela a pak mě za to odměníš něčím, co chci*, to si piš, že přiběhnu mnohem radši než když budeš naštvaná a pak do mě ještě kopneš. Stejné sdělení můžeš zabalit tak, aby ti za něj ruce utrhali, a nebo tak, abys uživatele urazila.

* Necopy / kynologická vsuvka: Schválně nepíšu o dobrotách, stejně jako uživatelé nechtějí vždycky hledka výhru, slevu a jiné rozmazlováky. Ve výchově psa, jak ji jedu já, stačí dobrý pocit psa, třeba podrbání nebo možnost jít si hrát s jiným psem. A tak to funguje i s uživateli – jdu po dobrém pocitu a nekupuju si ho kusem klobásy.

Copywriteři, zkuste někdy mrknout třeba do knížky o nevychovatelných psech a možná najdete něco nového pro psaní. Haf, písmenkům zdar!

Autor článku

Marie Háková (Grafová)

Jsem editorka a „social media copywriter“ (píšu na zakázku jako každý jiný copík, ale specializuju se právě na toto médium). Bloguju o tom, jak tvořím obsah, aby se i vám vymýšlelo a psalo lépe. Proč se mi říká Sibiřanka? Inu, zeptejte se průměrného Pražáka, kde leží moje rodné Beskydy…

2 Comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tvořím obsah pro firmy & sdílím, jak to dělám

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.