Tvořím obsah pro firmy & sdílím, jak to dělám

Hluboká práce (recenze)

H

Všichni ti, kdo si někdy povzdechli, že „nejlíp se jim pracuje v noci“, budou Hlubokou práci číst s pocitem, že tohle se měli dozvědět už na základce.

Nová bible bílých límečků

Hluboká práce Cala Newporta nepřišla s žádnou převratnou myšlenkou: „znalostní pracovníci“ dělají lepší práci, když se na ni můžou soustředit. Hluboce soustředit. Ideálně po delší časový úsek. Až potud to známe všichni.

Akorát že tahle kniha nabízí i řešení. Řešení tak jednoduchá, že se možná budete cítit trochu jako idiot, že vám to nedošlo dřív a místo toho jste si pro některé projekty kradli noci nebo státní svátky.

Místo otřepaného: „Tak si udělej víc času, když ho potřebuješ,“ ukazuje Newport 4 základní modely hluboké práce a je na vás, který vám nejlépe sedne. Liší se intenzitou, délkou úseků a tím, jak moc budete srát ty, kdo očekávají, že jim na e-mail odpovíte pokaždé do 10 minut.

Pro jistotu si sjednotíme pojmy:

  • Hluboká práce = soustředěný pracovní úsek bez vyrušování (e-mail, sociální sítě, chat), kdy se věnujete jen a jen tomu, co řešíte. Velmi efektivní, pokud pracujete na čemkoliv „větším“ „kreativním“. Čím specializovanější jsou vaše výstupy, tím víc se pro ně hluboká práce dobře hodí.
  • Mělká práce = spíš monkey business, který moc nevytěžuje hlavu (pro mě třeba věci, u kterých zvládám poslouchat ebooky).

Ještě vsuvka: ani v HP, ani pro mě to neznamená, že multitasking je vždycky špatně a že už nemáte nikdy odpovídat na e-maily. Já jen aby bylo jasno. :)

Jedna z nejčtivějších „chytrých knížek“

Cal Newport píše čtivě a český překlad (Kateřina Ešnerová) mě nijak nerozčiloval a nerušil, což mi u tohoto typu knih stačí. :)

Do textu postupně vsouvá praktické tipy, jak si bloky hluboké práce zavést a přitom se neudusit zbytkem pracovní náplně. A dělá to tak, že si z nich pravděpodobně hodně odnesete.

Nečekejte instantní zázrak. Já HP četla hned po vydání, po půl roce jsem asi tak na 70 % svého ideálního stavu. Oproti dřívějšku je to ale pořád skvělé, věřte mi.

4+1 věc, co jsem si z Hluboké práce odnesla

1) Mám teď mnohem lepší představu o tom, co stihnu

Můj dlouholetý problém byl vnitřní pocit supermanství. Projekt A, B, C, D, E a F? Jasně, per to sem, však to dám. Výsledek: práce po nocích a věčné hrnutí práce před sebou. Dokonce mi to začalo připadat normální.

Změnilo se:
Už před Hlubokou prací jsem se naučila pracovat s časovými bloky a jejich rozvržením do dne. Trochu to pomohlo, ale vždycky mi všechny plány rozkopalo, když jsem se někde zdržela.

Schválně, co pak řeknete na Newportův drobný zlepšovák. Za mě dobrý!

2) Mělkou práci shlukuju do jednoho bloku

Mělké práce mám hodně a škrtnout ji nemůžu. Dokáže rozfrcat den tak, že už pořádně neudělám pořádně nic.

Na toto téma doporučuju Maker’s Schedule, Manager’s Schedule od Paula Grahama, český překlad Petr Staníček.

Změnilo se:
Kromě toho, že jsem si mělkou práci začala shrnovat do jednoho bloku časově, tak si to taky píšu do jednoho úkolu. (Používám Todoist v premium verzi – jednotlivé prcky si dávám jako komentáře.)

Asi je to spíš placebo efekt, ale rozfrcání se minimalizovalo.

3) Prodloužila jsem pracovní bloky (a nebolí to)

Bloky pro hlubokou práci jsem natáhla na 90 minut / 120 minut / 150 minut oproti dřívější půlhodině a hodině. Dřív jsem se bála, že „budu unavená“. Nejsem.

4) Účelně střídám hlubokou a mělkou práci

…jinak by mi asi vybouchla hlava. :) Navíc tak doufám neblokuju ostatní (kolegy, klienty) s jejich požadavky. Newport mi pomohl si v tom přirozeně udělat lepší systém.

& bonus:


Cal Newport: Hluboká práce
Pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě
V českém překladu vydává Jan Melvil Publishing
Vyšlo na podzim 2016

web českého vydání vč. první kapitoly v PDF

Tento článek není spozorovaný a knihu v elektronické verzi jsem si pořídila sama. Jediný, kdo mě nutil ho napsat, byli kamarádi, kteří se mě pořád ptali, jestli za to teda stojí. Stojí.
Děkuji Jan Melvil Publishing za zaslání papírové verze pro fotku do záhlaví tohoto článku, poté, co už recenze byla připravená. :)

Autor článku

Marie Háková (Grafová)

Jsem editorka a „social media copywriter“ (píšu na zakázku jako každý jiný copík, ale specializuju se právě na toto médium). Bloguju o tom, jak tvořím obsah, aby se i vám vymýšlelo a psalo lépe. Proč se mi říká Sibiřanka? Inu, zeptejte se průměrného Pražáka, kde leží moje rodné Beskydy…

1 Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Pekné zhrnutie už dávno dávno som bojovala s tým aby som nepracovala po nociach lebo to veľmi škodí a pritom sa mi vtedy najlepšie pracuje. Postupne sa tohto zlozvyku zbavujem ale ešte to stále nie je ono. Som zvedavá či mi táto kniha skutočne pomôže s týmto zlozvykom práca v noci a do neskorých ranných hodín. Vdaka za recenziu :)

Tvořím obsah pro firmy & sdílím, jak to dělám

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.