Tvořím obsah pro firmy & sdílím, jak to dělám

Oblíbený copytrik: psaní na čas

O

Když se vám pořád ne a ne podařit chytit (psací) flow, zkuste malý trik: Nastavit si „falešnou“ deadline. A uvěřit jí, samozřejmě. Na napsání tohoto článku zapínám timer na 30 min.

Jak na to

V tomhle postupu stačí:

  1. Mít osnovu. Bez ní budete (nejspíš) panikařit.
  2. Dát si deadline, zapnout timer a pustit se do toho.
  3. Po dokončení nechat text být a vrátit se k němu později (na dotažení a korekturu).

Deadline je super psychologický tríček nejen pro psaní. Před termínem, co už buší na dveře, se najednou každý vzpamatuje, zařadí vyšší rychlost a přestane řešit nepodstatné kraviny. Psaní na čas pomáhá dodržet focus. Kdysi mě ho naučil Marek Prokop na školení copywritingu a od té doby se k němu často vracím. Bo funguje. :-)

Sedněte si na zadek. A pište. Pište tak, jak vám to leze z hlavy, na stylistiku a kudrlinky se vybodněte – vrátíte se k nim jindy. Stejně tak kašlete na formátování textu, doplňování obrázků, vkládání kravin. To, co vám vypadne z klávesnice, je maso = základ textu pro pozdější zpracování.

Gratuluju, to nejhorší, do čeho jste se furt ne a ne dokopat, máte za sebou!

Co pak?

„Namleté maso“ nechte odležet. Někomu stačí hodina, ale nejlepší je aspoň den. Vyhažte všechno, co do textu nepatří, a doplňte, co chybí. Nahraďtte opakující se slova, zvolte lepší formulace, pohrajte si s ním. To už jde samo.

Na korekturu, pokud si ji děláte sami, tomu zase dejte nějakou chvilku, máte-li ji. Však to znáte.

Co když nestihnu namlít maso v daném čase?

V pohodě. Pokud jste svoje pečlivě odkrojené minuty nestrávili na FB, nejspíš jste jen zvolili moc krátký interval. Příště si ho trochu prodlužte (ne moc, jakmile nebudete pod tlakem, nefunguje to), nebo si střihněte ještě jeden stejný úsek – teď, po krátké pauze, při příští iteraci.

Bude se vám hodit

Můj leta oblíbený timer je E.ggtimer, kterému přímo v URL zadáte potřebný čas, např. e.ggtimer.com/30minutes. Na delší práci můžu doporučit osvojit si techniku pomodoro.

Taky můžete využít obyčejné stopky na telefonu, kuchyňskou minutku nebo playlist o určité délce. To už je na vás.

(A jak dlouho trvalo tohle?)

Osnova: 3 minuty
Maso: 16 minut

(Čas na úpravy o týden později: 12 minut)

Cajk, ne?

Autor článku

Marie Háková (Grafová)

Jsem editorka a „social media copywriter“ (píšu na zakázku jako každý jiný copík, ale specializuju se právě na toto médium). Bloguju o tom, jak tvořím obsah, aby se i vám vymýšlelo a psalo lépe. Proč se mi říká Sibiřanka? Inu, zeptejte se průměrného Pražáka, kde leží moje rodné Beskydy…

Add Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tvořím obsah pro firmy & sdílím, jak to dělám

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.